00Days00Hrs00Mins00Secs
Feb 16 2022
16 februari 2022

Bijbelse Miniaturen

  • 08:00 PM
  • Plantagekerk

“Magische miniaturen” zo werd de tentoonstelling in Utrecht genoemd die ging over de wonderlijke middeleeuwse wereld van kunstenaars die de handgeschreven boeken gingen illustreren. Nadien zijn er veel andere boeken gepubliceerd waarin deze kunst verder wordt toegelicht.

Alleen de allerrijksten (koningen, hertogen, aartsbisschoppen) konden zich een persoonlijk handgeschreven bijbel of gebedenboek veroorloven.

Vogels, bloemen, apen, wonderlijke niet bestaande beesten tref je in de randversieringen aan.

Ook de bijbelverhalen worden geschilderd in de z.g. initialen (grote hoofdletters). Of in een klein schilderijtje van een halve of hele pagina. Zoals je in kerken met gebrandschilderde ramen eindeloos kon turen naar bijbelverhalen, zijn getijdenboeken een feest van herkenning: welk bijbelverhaal is dit ook al weer?

John Nieuwerth heeft zich verdiept in de wereld van miniaturen en neemt ons mee aan de hand van een powerpoint-presentatie in deze ambachtelijke kunst van de Middeleeuwen. Karel de Grote, Lodewijk XII, Jean de Berry en vele anderen huurden de kunstenaars van naam in om hun persoonlijke bijbel te schrijven en te schilderen. We gaan kijken naar miniaturen in de periode van 400 tot 1600, tot na het begin van de boekdrukkunst.

Herkent u de bijbelverhalen op bijgaande illustratie (al is die klein weergegeven)?