rupsje…

Wanneer ik hem op National Geographic had gezien had ik waarschijnlijk vol bewondering en aandacht gekeken. Een prachtig gezicht is het ook wel. Een fel gekleurd groen rupsje met twee zwarte strepen. Onafgebroken gaan zijn kleine kaakjes heen en weer, blaadje na blaadje peuzelt hij zo naar binnen. En na een lange periode van zichzelf volvreten verpopt het kleine diertje zich. Na verloop van tijd verschijnt er dan een vlinderachtig wezentje, bijna vier keer zo groot als de oorspronkelijke rups. Blijkbaar heeft het diertje een voorkeur voor eenvoudige kleuren want ook nu zijn het er maar twee. Witte vleugels met zwarte randen. Overigens zit het leven van het beestje er nu wel bijna op. Nog ongeveer een week heeft het vrouwtje om voor nageslacht te zorgen. Honderden eitjes worden ergens onder een blad opgehangen. Het wachten is op de volgende generatie rupsjes. Tot zover het mooie verhaal.

Want nu deze rupsjes zich niet op de televisie te zien zijn maar in mijn eigen tuin is het ineens een heel ander verhaal geworden. Het zijn namelijk de rupsjes van de buxusmot. Onvermoeibaar vreten ze de blaadjes van mijn nieuw aangeplante buxushaagjes. Ineens vind ik ze niet zo mooi meer, vooral omdat er eigenlijk geen stoppen aan is. Bestrijdingsmiddelen zijn er wel maar daar blijken veel nadelen aan te kleven. Een rupsje met gif in zijn lijf kan zo weer verdwijnen in de bekjes van jonge meesjes. En die zien we nu juist weer graag door de tuin vliegen… Een dilemma dus. De buxushaag gaat ten onder: “Zonde!” is het oordeel van velen.

Starend naar mijn steeds kaler wordende buxusplanten moet ik denken aan wat de Bijbel zonde noemt. Zonde is je doel missen. Een weg gaan waar wij mensen niet voor bedoeld waren; een leven zonder God. Maar het grote verschil is dat er nu wel een middel beschikbaar is om dit te herstellen. Door God Zelf gegeven, Zijn naam is Jezus. Hij herstelt de gevolgen van de zonde en brengt ons alsnog tot ons doel; een eeuwigheid bij God. Wat een prachtige boodschap is dat bij de zwarte kanten van dit leven.

Ds. J.W. van Bart is dominee bij de Hervormde Gemeente Harderwijk, wijkgemeente Grote Kerk.

Bron Harderwijkercourant.nl

Share this post